• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ana Sayfaya Dönüş

En Çok Okunan Yazılarım

Güncel 

Yazılarım

Yorumlar

İletişim

Hayal Kırıklığı Korkusu

(gtag.js) Benimde, sizlerinde insanlarda yaygın gördüğünüz bir duyguyu sizler ile paylaşmak istiyorum.

Eski sınıf arkadaşları bir araya geldiklerinde, okul yıllarını konuşurken bir tanesi "Abi bizim okulun en güzel kızı Ayşen vardı, hatırlar mısınız?" Grup hep bir ağızdan "Tabi ya kim unutur ki," diye seslenir. "Anımsadığım bu güzel kızı, bizim okulun Ayısı kapmıştı," Muhabbette, içlerinden biri "ya ben o kızı çok beğenirdim ancak cesaret edip açılamadım," diye yıllar önceki duygularını dışa vurur. "Neden" diye sorulduğunda? "Abi ya kabul etmez diye endişe ettim, teklif etmedim, aslında bakışıyorduk, o ara Ayı kaptı kızı, " diye söylenir.

İşte delikanlının teklif etmesini engelleyen korku hayal kırıklığı korkusudur. Sonuçta teklif etmediği için kızla arkadaşlık edememiştir. Teklif edip sonuç "ret" cevabı alsaydı, yine aynı sonuç olacaktı. İki olasılıkta sonuç kişi için aynıdır. Sadece yaşanmayan hayal kırıklığı duygusu yerini pişmanlık duyusuna bırakmıştır. Ya teklif etseydim?

Bu örnekte anlatılan hayal kırıklığı korkusu hayatın her alanında insanların karşısına çıkmaktadır. "My Mister" isimli Kore dizisinde yönetmen karakteri mesleğindeki başarısızlığının nedeni olarak bir oyuncuyu yeteneksizlikle suçlarken, temizlik işsisi olarak çalıştığı son bölümde, aslında ben kendimden kaçıyordum, korkularım beni böyle davranmaya itmişti diyerek "Hayal Kırıklığı" korkusunu anlatıyordu.

Yönetmen kendini analiz ettikten sonra sanat alanında senaryo yazmaya yönlenmişti. Korkularının becerilerini kullanmasının önüne geçtiğini anlatmıştı.

İş hayatında, aşk hayatında başarısızlık korkusu insanların teşebbüs etmelerini geciktirmekte veya tamamen sona erdirmektedir. Aslında kişi gelecekte duyacağı pişmanlık duygusundan kaçınmak için adım atmalıdır.

Ret edilmek, kaybetmek yenilmek hepsi hayatın birer parçasıdır, önemli olan başarısızlıklardan ders alarak başarıya ulaşmak için yeni teşebbüslerde bulunabilmek önemlidir.

Hayatta yaptıklarınız varılacak bir yere ulaşmanızı sağlamaz, hayat bir yolculuktur, yaptıklarınız yolculuğun bir parçasıdır. Bu yolculukta yaşayacağınız ve yaşatacağınız duygular olacaktır.

Hayal kırıklığı korkusu yaşayanların birçoğunun iyi eğitimli, kültürlü ve özgüvenli olduğunu bilmek insanı şaşırtabilir ancak sosyal statüsü, konumu veya çevrenin yapacağı yorumlardan kaçındığı için korkuyu yaşamaktadır. Korkunun sizin tüm hayatınızı etkilememesi için üç hususa dikkat ediniz.

"Bir hayali başarısızlığa götürecek tek bir şey vardır: başarısızlık korkusu" Paulo Coelho

1.Hayal kırıklığı yaşama düşüncesinin hayatınızda geniş yer tutması;

"Hayal Kırıklığı" duygusu yaşama endişesi ile sınavlara girmeme, yüksek lisans yapmama, iş başvurusun da bulunmama, iş mülakatlarına gitmeme gibi davranışları kişinin tüm yaşamını olumsuz etkilenmektedir. Hayal kırıklığı korkusu hususunda "My Mister" dizisinde yönetmenin dediği gibi ben neden bu kadar yıl zaman kaybettim, bekledim sorusunu sorarak, kendi gerçeğini ortaya koymakta ve kendine yeni yol seçmektedir. Bu soruyu zamanında soramayalar ve doğru cevabı bulamayanlar hayatlarını "loser" olarak tamamlayabilir.

Hayal kırıklığı korkusunun hayatınızda büyük yer tutmasına ve sizi engellemesine izin vermeyiniz.

Unutmayınız; bebekler düşe kalka yürümeyi öğrenir, ağlamaları düşmenin sonucudur. Ağlasa da yeniden dener ve hayatta yürümeyi öğrenemeyen bir bebek yoktur.

2.Hayal kırıklıklarını kişiselleştirmeyiniz;

Okulda o kıza arkadaşlık teklif etmemesi delikanlının kaybetmesine neden olmuştur. Hayat boyu kimseye bu korku ile teklifte bulunmaması hayat boyu yalnız kalmasına neden olabilir. Peki, teklif ettiğini farz edersek, Genç kız size hayır demiş olsa, hayat boyu her teklifine hayır cevabı alacağı anlamına gelmez. Bununla birlikte o günün şart ve duruma bağlı olarak hayır diyen kişi yıllar sonra evet diyebilir.

Kısacası hayal kırıklıklarını oluşturan şart, durum ve etkenler değişim gösterdiğinden tüm hatayı, günahı, yetersizlikleri kendinize yüklemeyin.

Başımı taşlara vurdum ağladım,
Günah bende kusur bende suç bende,

Erol Sayan'ın bestelediği ve Mehmet Erbulan'ın sözlerini yazdığı "Her Halinle her şeyinle Güzelsin" parçasında dendiği gibi hayal kırıklıklarının tüm sonuçlarını yüklenmek, anın değil tüm hayatın korkular ile kaplanması sonucunu doğurabilir.

Başarısızlık ve hayal kırıklıklarınızı tüm hayatınızı etkileyecek biçimde kişiselleştirmeyiniz.

3.
Hayal kırıklıklarınızdan ders alınız;

Hayal kırıklığı yaşama korkusu sizi girişim yapmanızı engellememelidir. Hayal kırıklıkları bir sonuçtur. Önemli olan yaşadığınız duygulardan da ders alabilmektir. Kendini bilmenin bir adımı da duygularını tanıyabilmektir.

My Mister dizisinde Budist rahip tapınaktaki konuşmasında "insanlara duygularınızı incelediniz mi? Duygularınızı anlamaya çalıştınız mı?" Diye soruyordu.

Yaşadığınızınız hayal kırıklığı duygusunu inceleyip neden ve sonuçlarını yorumlamanız, bu sizin kendinizi bilmeniz açısından bir adımdır. Öte yandan başarısızlığa neden olan şartlar, etkenler ve kişisel nedenler ayrı ayrı incelenerek ders çıkarılmalıdır. 

Hayal kırıklığı korkusunun sonucu zaten kaybetmek ve hayal kırıklığını kendi içinde yaşamaktır. Ne kadar duygularınızı saklasanız da hayal kırıklığı korkunuz sizi başarısız kılacağı için aynı sonucu kaçınılmaz biçimde yaşayabilirsiniz.

Unutmayınız siz fark etmeseniz de yakın çevrenizde olanlar sizin kullanmadığınız yeteneklerinizi ve sakladığınız korkuları hissedebilmekte ve görmektedirler. Yakınlarınızın tavsiyelerine kulak veriniz.

Dünyada en akıllı insan başka insanların tecrübelerinden istifade eden insandır. Akıllı insan başkalarının tecrübeleri ile kendi bilgi ve tecrübesini harmanlayan insandır.

Size tavsiyem kişisel analizlerinizi yazılı yaparak, objektif olmanız ve sonuçlardan istifade etmeye çalışmanızdır.

Korkularınızı yenmeyi öğrenmeniz için önce Kendinizi tanımalısınız. Sonra da sınırlarınızı ve hedeflerinizi karşılaştırmalısınız.

Düşmeden yürümeyi öğrenen bebek yoktur.

Saygılarımla
Fikret GÜZELLER

Kaynak