Ülkemizin NSA benzeri bir teşkilata ihtiyacı var mı? PRISM nedir?
(gtag.js)
Ben bu yazıyı neden kaleme aldığımı öncelikle ifade etmek isterim. Bu yazıda internet üzerinden Amerika tarafından nasıl izlendiğinizi öğrenebilirsiniz. Mesajlarınız, sosyal medya hesaplarınız, özeliniz, sizce nasıl izleniyor, depolanıyor ve yorumlanıyor?
I.Darbe kalkışmasına katılanların bir android telefon programı üzerinde grup kurdukları ve bu grup üzerinden haberleştikleri medyaya yansıdı hatta kalkışmadan önce mesajlaşmanın başladığı söylenmekte;
II.İkinci olarak FETO terör örgütü üyelerinin 50000 kişilik bir network ile bir bilgisayar programı ile haberleştiklerinin tespit edildiğini medyadan öğrendik,
III:Ülkemizde PKK, PYD, DAEŞ vb birçok terörist örgüt faaliyet göstermektedir.
IV.İnternet üzerinde haberleşmelerin takip edilememesi nedeniyle teröristlerin benzer sistemleri kullanarak Devlet ve Milletimize zarar verme ihtimaline karşı yapılabilecekleri ortaya koymak için yazıyı kaleme aldım.
V.Yazımda İlk Bölümde ABD'de siber güvenlikte sorumlu organizasyonu ele aldım. ikinci bölüm PRISM ( Amerika'nın internetteki gözü) hakkındadır. Üçüncü bölümde ise tekliflerimi ele aldım.
I.Amerikan Ulusal Güvenlik ve Merkezi Güvenlik servisinin Görev ve stratejisi nedir?
Ulusal Güvenlik Ajansı ( The National Security Agency) NSA / Merkez Güvenlik Servisi (Central Security Service) CCS Amerikan devletinin bilgi güvenliğini ve Sinyal istihbaratını sağlamasının yanısıra bütün koşullarda Amerikan devletinin ve müttefiklerinin çıkarları için bilgisayar ağı üzerindeki güvenliği ve network kaynaklı istihbaratı sağlar.
II.Daha anlaşılır olarak NSA ve CSS görevlerini nasıl ifade edebiliriz?
Amerika'nın en çok istihbarat toplayan kuruluşudur
Kripto konusunda uzman personel bu kurumda yer almaktadır.
İstihbaratın kaynağı e-posta, telefon Dinlemeleri ve Network üzerindeki her türlü yazışma, haberleşmelerdir.
Amerikan hükümetinin iletişimini yabancı ülkelerin elde edilmesini engellemek için kripto ve bilgi sistem güvenliği için gerekli çalışmaları yapmak bu kurumun görevidir.
III.Görevini nasıl yapmaktadır?
Kuruluş savunma bakanlığına bağlı olarak kurulmuştur aynı zamanda milli istihbarat yönetim ofisinin üyesidir. Bu da etkin bilgi akışı ve yardımlaşmayı sağlamaktadır.
ABD liderleri, politikacılar, silahlı kuvvetleri, kolluk kuvvetleri ve İstihbarat örgütleri görevlerini yaparlarken bir çok engel ve zorluklarla karşılaşmaktadır. bunların aşılması için;
Düşman ve tehdit odaklarının yeteneklerinin ve kabiliyetlerinin bilinmesinin yanı sıra bu imkânlarla ne yapabilirler ve bunu nasıl yapabilir ve yönetebilirler sorularının cevabının bilinmesi
Düşman ise bizim imkân kabiliyetlerimizi ve nasıl yapabileceğimizi bilmemesi için iletişimin güvenliğinin sağlanması gerekmektedir,
Düşmanlarımızın siber harp tehdidini ortadan kaldırabilmeli veya siber savaşta onları mağlup edebilmeli
Bu kurum uzman personeli ve en iyi teknolojisi ile yalnızca devletin değil aynı zamanda sivil halkın bilgi güvenliğini de sağlamaktadır.
IV.Amerika için mevcut olan tehditler nelerdir?
a.Amerika Birleşik devletleri bugün birçok önemli tehdit ile karşı karşıyadır. Amerikan devleti ulusal çıkarlarını korumak için bir çok bölgede faaliyetlerde bulunmakta ve bazen bölgesel çatışmalarda yer almaktadır tüm bunlara ilaveten uyuşturucu kaçakçılığı ayrı bir tehdit olarak görülmektedir.
b.Karşı karşıya kalınan en büyük tehdit ise günümüzde Siber tehdit olarak isimlendirilebilir. Günümüzde siber suçlular, Bilgisayar korsanları ve yabancı organizasyonlar geniş kapsamlı etkide bulunmak için daha fazla çalışmakta ve daha yeteneklerini geliştirmektedirler.
c.İnternet üzerinden bankacılık, alış veriş rutin birçok işin yapılır hale gelmesinin yanı sıra devletlerin de rutin işlerini internet üzerinden yapmaya başlaması ile kişisel bilgilerin güvenliğinin sağlanması ve bankacılık sistemlerinin güvenliği gibi yeni ihtiyaçlar açığa çıkmaktadır.
d.İnternetin açtığı yeni fırsat ve kolaylıklara ilaveten birçok açık yolu ile siber harp için zayıf noktalar yaratacağı için bizim networklarımızı yabancıların ulaşmaması için tedbir ihtiyacı doğmaktadır.
e.kendi ülkemiz için siber tehditler yaratan internet aynı zamanda Ülkemize başka ülkelerin bilgilerine ulaşmak ve istismar etme fırsatını sunmaktadır. Bu sistemden elde edilen bilgiler ile ekonomik bir avantaj sağlama, dış politika da kararlarını anlama, siber saldırılar yapmak ve onların kurumlarına olan güveni azaltmak mümkün olabilir.
f.Terörist örgütlerin internetin gücünü kullanarak yeni katılımcılar elde etmeleri ve nefret mesajlarını yaymak için sosyal medyayı kullanmaları söz konusu olabilmektedir. Uluslararası hukuktan saklanmak için ulaşılamayacak yerlerden internet üzerinden çalışma yapmaları söz konusu olabilmektedir.
h.Ülkemize olan tehditleri belirlemek ve ön almak için onların nerelerde olduklarını ve faaliyetleri hakkında bilgi toplayarak bunu devlet, askeri ve kolluk kuvvetlerine aktarmak için NSA tüm yeteneklerini kullanmaktadır.
V.Sinyal istihbarat (SIGINT), Nedir?
Elektromanyetik dalgaların ya da sinyallerin elde edilmesiyle sağlanan istihbarat toplama yöntemi olarak tanımlanabilir. Sinyal istihbaratı, hedef devletin muhabere elektronik sistemleri tarafından yayımlanan elektromanyetik enerjinin alınması, kaydedilmesi, değerlendirilmesi ve yorumlanması ile elde edilen istihbarattır. Hedef tarafından gönderilen sinyal şeklindeki mesajların tespit edilmesi olan sinyal istihbarat elektro-manyetik yayma vasıtaları ve sensorlar vasıtasıyla toplanır.
VI.Siber Nedir?
Eskiden muhabere imkanları telsiz, faks ve telefon gibi imkân iken bugün bilgisayar ağları üzerinden yeni imkanlar olarak ortaya çıkmıştır.
İnternetin doğrudan atası olan ARPANET Amerikan ordusu için geliştirilmiş bir veri aktarma sistemiydi. Soğuk savaşa yardımcı olması için tasarlanan bu sistem, zamanla modern dünyanın parçası haline gelmiştir. Bilindiği gibi askeri maksatla yapılan birçok yenilik bir müddet sonra sivil hayata aktarılarak, hem hayatı kolaylaştırmakta hem de para kazanmanın yolu haline gelmektedir..
İnsanın hayatını kolaylaştırmak için kullanılan internet bugün yeni fırsatlar yaratmasının yanı sıra tehditler için de ortam yaratmaktadır.Fikri mülkiyet hakları, teknoloji hırsızlıkları ve ekonomik suçlar için bir kullanılabilecek bir ortam vardır.
NSA hem güvenlik sağlamak için ortakları ile çalışırken aynı zamanda bu ortamı Ülke güvenliği ve çıkarlarını sağlamak maksadıyla veri toplamak için kullanmaktadır.
VII.NSA kimlere hizmet vermektedir?
Askeri birliği her intikal ettiği yerde NSA ofis açmakta ve askeri birliklere destek sağlamaktadır. Hafta da 7 gün , 24 saat ve yılda 365 gün çalışmaktadır.
Milli İstihbarat yönetim kurumu.- U.S. Intelligence Community
Milli Güvenlik Kurulu- National Security Council
Amerika Başkanı- U.S. President
Askeri Birlikler- U.S. Military Services
İç Güvenlik Bakanlığı- Department of Homeland Security
Enerji Bakanlığı- Department of Energy
Federal araştırma Bürosu- Federal Bureau of Investigation
Devlet Bakanlığı- Department of State
Genel Kurmay Başkanlığı- Joint Chiefs of Staff
Avustralya- Australia
Kanada- Canada
Yeni Zelanda- New Zealand
Birleşik Krallık- United Kingdom
VIII.Bu Kurumda Kimler çalışmaktadır?
Dil Bilimciler: Dinleme veya İnternet üzerinden elde edilecek metinleri İngilizceye çevirebilecek yetenekte çalışanların yanı sıra Bilgisayar ve yazılım uzmanları,Matematikçiler, kripto kırmak için,Veri analistleri, lojistikçiler ve birçok farklı alanda uzmanlar çalışmaktadır.
IX.Kurumda yaklaşık kaç kişi çalışmaktadır?
Yaklaşık olarak 100 000 kişinin çalıştığı ve bunun 30 000 personelinin askeri personel olduğu geri kalanın sözleşmeli ve sivil personel olduğu ifade edilmektedir. 20 adet mevcut üssünün olduğu belirtilmektedir.
X.Kurum günde ne kadar veri işlemektedir?
Gayrı resmi bilgilere günde yaklaşık bir milyar e mail, telefon görüşmesi veya farklı formatlarda yazışmaları izlemektedir.
BÖLÜM II
I.PRISM nedir?
NSA tarafından yürütülen ve internet üzerinde veri toplama ve keşif programının adıdır.
II.NSA PRISM programı için servis sağlayıcılara nasıl bağlantı yapmaktadır.
Telekomünikasyon firma alta yapılarına birer (splitter) bölücü ile bağlanarak sinyal bölme ve yakalama işlemini gerçekleştirmektedir.
Ülke içinde NSA ülke içindeki ana servis sağlayıcılar ile fiber ve uydu bağlantılarına ulaşmaktadır. Bu sayede ülkeye giren ve çıkan tüm muhabere çeşitlerine ulaşabilmektedir.
III.NSA PRISM programı hangi ülkelerden gelen haberleşmeyi kontrol atında tutmaktadır?
Hükümet Amerikan vatandaşlarının haberleşmelerinin hedef olmadığını beyan etmektedir ancak alt yapı izlemek yapıdadır. Avrupa, Kanada, Afrika, Latin Amerika ve pasifik bölgesinden gelen tüm haberleşmeler izlenebilmektedir. Amerika son dönemde Avrupa'dan Afrika'ya ve orta Doğuya giden ve gelen haberleşmeyi özellikle cihatçı grupları izlemek için Avrupa'dan kendisine işbirlikçi ülke seçmiştir.
IV.NSA PRISM programına katılan firmalar hangileridir ve ne tip verileri elde edebilmektedirler?
Aşağıdaki slide da görülen firmalar, bu programda yer aldığı iddia edilmektedir. Firmalar ise kişisel verilerin gizliliğini korunduğunu belirtmektedir. İnternet üzerinden yapılan her türlü iletişim tipine ait verileri elde edebildiği düşünülmektedir.
Analistler iki tür çalışma yapabildikleri iddia edilmektedir. Canlı ve gerçek zamanlı olan kelime veya sinyal esaslı sistemin seçtiklerinin izlenmesi ve raporlanması, İkinci olan ise serverlarda depolanan ve saklanan dosyalar ve haberleşme şekillerinin üzerinde çalışılmasıdır.
V.NSA PRISM programının yıllık maliyeti ne kadardır?
Aşağıda görülen slide detaylı veriyi içermektedir. Yıllık maliyeti 20 milyon Usd.dır
VI.NSA PRISM programının yıllık rapor rakamları nedir ve neyi gösterir?
Aşağıdaki slide sistemin etkinliğini ve değişim oranlarını ortaya koymaktadır. Program ülke güvenliğine katkıda bulunmaktadır.
BÖLÜM III
a.Devletimizin yeniden yapılandırılması kapsamında olumlu katkıda bulunmak için yazdığım bu yazıda mevcut var olan bir sistem üzerinden hareketle gerçekçi ve uygulanabilir bir yapıyı ortaya koymak istedim. Yukarıdaki NSA'i anlatan bölümdeki Amerika kelimelerinin yerine Türkiye yazınız, aynı tehditler ve ihtiyaçlar ülkemiz için geçerli midir?
b.İlk olarak Ülkemizde Milli güvenlik teşkilatının kurulmasının (NSA) uzun sürede ülkemize çok fayda sağlayacağını değerlendiriyorum. Bu kurumun kurulmasının diğer kurumların faaliyetlerini engellemeyeceğini, aynı Amerika'da olduğu gibi FBI ile nasıl NSA ortak eşgüdümle çalışıyorsa NSA'nın var olmasının FBI'ın telefon dinleme, e mail vb çalışmalarını durdurmuyorsa aynı şekilde çalışılabileceğini ve bunun etkinliği artıracağını umuyorum.
c.PRISM gibi bir programın ülkemizde olması için yasal alt yapının ve teknik imkanların sağlanmasının ülke güvenliğine fayda sağlayacağını değerlendirmekteyim
Saygılarımla
Fikret GÜZELLER
Kaynaklar:
https://nsa.gov1.info/dni/prism.html
https://nsa.gov1.info/surveillance/
https://en.wikipedia.org/wiki/PRISM_(surveillance_program)
http://electrospaces.blogspot.com.tr/2013/07/new-insights-into-prism-program.html