Daha Fazla Nasıl Otoriter Görünürüm?
(gtag.js) Otorite, herhangi bir konuda bir şeyin yeterliliğine herkesi inandırarak bir kişinin kendine sağladığı itaat ve güven; hakimiyet ve emretme kudreti;yaptırım koyma ve kullanma gücüdür. İş yerinde, ofisinizde veya toplantılarda yada sunum yaparken nasıl daha fazla otoriter görünebilirim soruna cevap veren hususları Kadınlar için ele alacağım.
Genelde Kadın ve Erkeklerde otoriter görünme konusu benzerlik taşırken bazı noktalara kadınların daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Yazıyı okuyanlara tavsiyem yazıda bahsettiğim hususları ben nasıl yapıyorum diye düşünmeleri ve kendilerini değerlendirmelidirler.
Dışarıdan yani çevrenizdekilere otoriter görünmek konusu ve sizin nasıl görünmek istediğiniz sorusuna cevap aradığımızı anlıyoruz. Nasıl göründüğümüz sorusunun cevabı Algılanan İmaj olduğunu biliyoruz, nasıl görünmek istediğimizin karşılığı ise ideal İmajımızdır. Peki nasıl daha otoriter görünürüz cevabının ararken imajı oluşturan iki unsuruna göre değerlendirme yapmamız doğru olur. Bunlar İçerik ve şekil'dir.
İÇERİK:
1. Yetkinizi Biliniz: Bulunduğunuz pozisyondaki yetkilerinizi biliyor musunuz, ceza verme, ödül verme yetkiniz var mı? Aksaklıkları düzeltmek için hangi müeyyideleri kullanmaktasınız yada kullanabilirsiniz. Geri bildirim yapıyor musunuz, Motivasyon tekniklerini kullanıyor musunuz? Siz kendi yetkiniz bilmiyorsanız ve kullanmıyorsanız. İnsanların sizi nasıl otoriter görmesini istiyorsunuz veya bekliyorsunuz?
2.Yöneticiniz ile uyumlu olun: Aldığınız kararlar ve yaptığınız uygulamalar yöneticinizin ilkeleri ile uyumlu olsun, verdiğiniz kararları değiştirmeniz veya yöneticinizin sizin kararlarınızı değiştirmesi sizin otoritenizi sarsar. Bu nedenle yöneticinizi iyi tanımalısınız. Yöneticinizin ilkeleri ve yetkiniz kapsamında kararlar vermelisiniz.
3.Bilgili Olmak: Bilgi olmadan karar veremezsiniz. Karar vermek seçenekler arasından birini seçmek olduğuna göre seçenek üretmek için bilgiye dayalı tez üretebilmelisiniz. Bu nedenle liyakat ve ehliyet ilkelerinin görevde başarı ve yükselmek için ne kadar önemli olduğunu yaşayarak öğreneceksiniz. Bir makama başkalarının desteği ile yükselenlerin liyakat ilkesini kırmaktadırlar. Ehliyet yani bilgi ve beceri noksanlığı nedeni ile o pozisyonu dolduramayanların ise düşüşünün çok sert olduğunu zaman içinde gözlemleyeceksiniz. Bir İnsan her konuda bilgili olamaz ve her şeyi bilemez. İşinizle ilgili bilgiye sahip olacak şekilde kişisel gelişiminizi sürdürmelisiniz.
4.Cevabı bilmiyorsanız ne yapacaksınız?: Her konuda bilgili olamayacağınız gibi her konuya tek başınıza karar vermek durumunda olmazsınız, Yetkinizi aşan durumlarda veya cevabını bilmediğiniz konularda Hayır veya Olumsuz cevap vermeyiniz, Bu durumlarda zaman kazanacak cevapları kullanmalısınız, biraz düşüneyim, Konuyu inceledikten veya değerlendirdikten sonra sizi bilgilendireceğim gibi klasik cevapları kullanabilirsiniz.
- Ortak akıl için danışmayı ve insanlardan öğrenmeyi sürdürmelisiniz. İnanın çok pencereden olaylara bakmak hata yapmayı önleyici bir yöntemdir.
5.Savunmacı yaklaşım izlemeyiniz: Karşınızdaki insanların tecrübeleri ve fikirleri vardır, Sizin kararlarınız ile ilgili konuşmak istediklerinde savunmacı yaklaşım ile dinleyici olmayın, sakin şekilde dinleyip onların fikirlerine saygı gösterin, eğer doğru noktalar var ise değerlendirin. Savunmacı ve hep ret eden olursanız, ekip üyelerinin katkı ve desteğini kaybedersiniz. Dinleyin ve gerekiyorsa savunma yerine konu hakkında bilgi vermeyi tercih ediniz.
6.Sinirlenmeyiniz ve Gergin görünmeyiniz: Sinirli olmak ve bunu kontrol altına alamamak sizin düşünme ve karar verme yeteneğinizi etkileyeceğinden yanlış karar verme ve sonra bu kararı değiştirmenize yol açabilir. Bazen de çalışanınızı lüzumsuz yere kıracak ve bunun onarmak için taviz vermeniz gerekebilecektir. Gergin olmanız ise verilen mesajın alınmamasına veya size karşı duvar örülmesine neden olabilir. Özgüvenli görünmek gergin veya sinirli görünmek değildir.
7.İnsanların sizi sevmesini İstemeyin: Yaptığınız işte profesyonel yaklaşıma sahip olmalısınız, İnsanların sizi sevmesi için onlara geri besleme yapmamak veya sorunları geçiştirmek doğru yaklaşım değildir. Sizin temel amacınız size karşı saygı duymalarını sağlamaktır. Bu ise adil davranmak, bilgili olmak ve işinizi doğru yapmanız ile oluşturulur. Sizi sevmelerini isteyerek veya böyle davranarak zayıf görünebilirisiniz. Zayıf görünenlerin otoritesinin nasıl görüneceğini ve oluşacağını hepimiz biliyoruz.
8.Taraf Olmayınız: Duygusal nedenlerle grup içinde fikir ayrılıklarında taraf olmayınız. Siz otoriteniz ile son sözü söyleyecek ve konuyu çözümleyecek olan kişisiniz, taraf olmanız ve çözüm şeklinizi taraf olarak göstermeniz doğru bir yaklaşım tarzı değildir. Yanlı olmanız otoritenizi sarsacaktır, zaman içinde rakip ve düşman edinmenize sebep olur.
9. Pozitif yaklaşım sergilemek: Özgüveni düşük insanların konuşma esnasında bazen kontrolü kaybettiği, ya bağırdığı yada sesini kıstığı görülmektedir. Bu nedenle daha yapıcı ve sakin olarak beden ve sesinizi kullanmalısınız. Aceleci ve panik gösterecek davranışlar sizi otoriter göstermez. Sakin ve Pozitif olmalısınız. İnsan davranışlarını beyinin üç kısmının faaliyetlerinin sonucunda ortaya çıktığını biliyoruz. Reptile beyin üreme, acıkma gibi faaliyetleri koordine etmedir ve bu kısmın ihtiyaçları davranışlarını yönlendirir. Limbik beyin ise hormonlar ve yaşamsal faaliyetleri organize etmektedir. Hormonlar ve yaşamsal içgüdülerinizde zaman zaman baskın olacaktır. Bunların terazisi ise Neokorteks, yani insanın en yalancı olan kısmı olan akıldır. Sizin davranışlarınızda beynin üç kısmının çıktılarını kontrol edecek ve dengeleyecek olan kısımdır. Aklınızı kullanarak pozitif, yapıcı ve sakin olabilirsiniz.
1.Otoriter Tarzda giyinmek: Çalıştığınız ortamda insanların nasıl giyindiğine bakınız ve bu tarza uygun şekilde giyinmeyi tercih ediniz. hem onlardan olduğunuzu ve ortama uyduğunuzu gösteriniz ancak bu sıradan, özensiz olacağınız anlamına gelmez. kendi stiliniz ve tarzınız olabilir. Bilindiği gibi üniforma veya koyu renkler otoriteyi daha çok yansıtmaktadır. Bu tüm kıyafetlerinizin siyah veya koyu lacivert olacağı anlamına gelmez, Sizin kendinize uygun gördüğünüz renklerden oluşan bir giysi dolabınız olabilir. Bununla birlikte;
İnsan üniformayı ve üniformalıyı otorite olarak kabul eder. Bu nedenle döpiyes, tayyör, pantolon ceket tarzı uygun olabilir. Koyu renkler toplantılarda, sunum yapacağınız zaman koyu renk üzerine canlı bir aksesuar ile kıyafet tamamlanabilir.
2.Saç Modeliniz: Saç modeliniz ve saçınızın bakımlı olması karşınızdaki insana sizin hakkınızda bir çok bilgiyi aktarabilir. Saçınızın bakımlı ve düzgün olması sizin öz saygınız ve performansınız arasında bağ kurulmaktadır
Tam topuz modeli, ağırlığını hissettirmek, asaletini göstermek, bulunduğu ortamın önemini vurgulamak isteyen kadınlar tarafından tercih edilir. Sunumlarda ve toplantılarda bu tarzı tercih edebilirsiniz
Arka topuz ve ön kısmındaki bir miktar dağınık saç şekli ise genellikle büro gibi kapalı ortamlarda çalışan kadınların modelidir.
Kadınlarda kısa saç otoriteyi göstermek için kullanılmaktadır. Kısa saç kadında zeki ve dominant görünümü kazandırmaktadır.
Batı ordularında Bayan subayların saç tarzlarına baktığınızda yukarıda yazdığım modelleri yaygın kullandıkları görülmektedir. Sizlerde bu tecrübelerden yararlanabilirsiniz.
3.Makyaj ve Takı:
4.Ayakkabı Seçimi: Ayakkabı seçiminde en önemli noktalardan birinin topuk yüksekliğidir bu hem sağlık hem de görüntü açısından önemlidir. Daha yüksek topuk, ağırlığın daha fazla ayak tarafından taşınması demektir. Ayak problemlerinin en büyük nedenleri arasında yüksek topuklu ayakkabı kullanımı gösterilebilir.- Yüksek topuklar, bacaklarınızı zayıf ve uzun gösterir ve Sizi daha çekici kılar. Yüksek topuklu ayakkabılarınızla, her ortamda dikkat çekici olabilirsiniz. Bizim buradaki amacımız dikkati dağıtmak ve çekici görünmek değildir. Karşımızdaki grubun düşüncesinde dikkatini otoritemizin tesisine çekmek, oluşturmak olduğu için çok yüksek topuklu ayakkabıyı toplantı, sunum, işyerinde tercih etmemiz doğru olmayabilir.
Amaç ve sonuç ilişkisi anlamında bazı sektörlerde Yüksek topuklu ayakkabı seçimi yapılabilir, bu şekilde ayakkabı seçmek bilinçli bir tercih olabilir ancak buradaki amaç otorite tesisi olmayacaktır.
Topuk sesleri unutmayın çok dikkat çeker, Bazen yüreklerin hızlı çarpmasına neden olabilir, bununla birlikte gürültü nedeni olarak da görülebilir. Bu nedenle toplantı ve sunumlarda ayakkabınızın ses çıkarmaması son derece önemlidir.
Düz bir ayakkabı, babet tarzı iş yerimizde sizi çok silik ve etkisiz gösterecektir aynı zamanda ayakta yük dağılımı nedeni ile problemlere neden olabilmektedir.
Orta yükseklikte bir topuklu ayakkabı ve ses çıkarmayacak bir seçim ile kendinizi daha dik ve güvenli görünüşle biçimlendirebilirsiniz. Bu seçiminiz ile iş hayatımızda uzun yıllar ihtiyaç duyacağınız ayaklarınızı da korumuş olursunuz.
5.Ayaklarınız Üzerinde Duruş Şekliniz: Otoriter görünmenin en önemli hususlarından biri Ayaklarınız üzerindeki duruş şeklinizdir, Duruşunuz en çok dikkat çeken husustur ve sizin öz güveninizi sergilerken, ayakta çok daha etkin komut verebilirsiniz. Ayakta olmak sizi daha enerjik ve daha baskın, otoriter gösterecektir.
Ayakta konuşurken ve otururken konuşma ses tonunuzda fark olur, Ayakta konuşurken ses tonunuzla daha fala emir kipini hissettirecek tarzda konuştuğunuzu deneyerek öğrenebilirsiniz. Bu fark telefonla konuşurken bile hissedilir. Bu nedenle otoriteyi hissettirmek istediğiniz telefon konuşmalarını lütfen ayakta yapınız.
Ayakta omuzlar dik ve Çene çok yukarı kalkmadan baş zaman zaman öne eğilerek pozitif bir yaklaşım göstererek bedeninizi kullanabilirsiniz. Uzun, kısa, şişman veya zayıf olmanın bedeni sergilemede, kullanmada bir önemi yoktur.
6.İnsanların yüzüne bakınız, Göz teması kurunuz:Bir köpeğin davranışını hatırlayalım size karşı havladığı zaman doğrudan sizin yüzünüze ve gözlerinize bakmaktadır. Buda sizin daha çok korkmanıza neden olmaktadır. Sizde konuşurken karşınızda olan insanın yüzüne baktığınızda kelimelerine daha fazla güven duygusunu katmış olacaksınız. Eğer ortamda birden fazla insan var ise göz teması ile bu davranışı sergilemiş olacaksınız.
Sunum yapacaksanız ilk olarak sunuma başlamadan yüzünüzü dinleyicilere doğru dönünüz ve gövdenizi cepheden dinleyicilere çevirerek, sunuma başlamadan, ekranda slide olmadan insanların yüzünüze bakmasını sağlayın ve göz teması sağlayın. Bu bir hoş geldiniz demekle, kısa bir girişle bile yapılabilir.
7.Konuşurken otoriter ses tonu Kullanınız ve cümlelerinizi tamamlayınız: Özellikle kadınlarda ses tonun kullanılması otoritenin tesisinde çok önemli unsurlardan biridir.
x Derin bir ses tonu ile konuşmak
x Daha güçlü vurgulama yapmak
x Ses Tonunu cümlenin sonunda düşürmek,
x Kendine güvenen ve akıcı şekilde biraz yavaş konuşmak ve sessizliği kullanmak
Türkiye'de kadınlar için pozitif ayrımcılıkla hazırlanmış özel içerikli liderlik eğitim programıdır. |
|
8.Sessizliğin gücünü Kullanınız: İnsanlar sessizliğin gücünü fark etmemektedir. Konuşurken arda kısa sürelerde durup konuşmaya devam etmek sizi güçlü gösterecektir.
9.El jestlerini kullanmalısınız: El jestleri kelimeleri ve sesi tamamlar, otoriteyi göstermenin bir yolu da jestlerin hızı ve yerinde kullanılmasınız buda pratikle kazanılır.
10.Mekansal Farkındalık; Göz temasından ve insanlar ile yüz yüze bakmaktan bahsettim ancak mekansal farkındalık konusunu vurgulamak istedim. İnsanlar ile konuşurken nerede durduğunuza dikkat etmelisiniz. Neredeyim ve daha iyi nerede durabilirim sorusunun cevabı önemlidir. Kalabalık bir gruba konuşuyorsanız tüm alanı etkin kullanmak için yürümeniz gerekir.
11.Soru Cümlelerinin Kullanılması: Dilimizde soru cümleleri yalnızca soru yapısı ile olmaz, bazen ses tonumuz ile soru sorabiliriz. Yaptığımız vurgu konuştuğumuz konuda karşımızdakine fırsat yaratırız. Konuşurken yönetmek için konuşuyorsanız yada sözünüzün kesilmesini istemiyorsanız bunu yapmayınız.
12. Mesajınızı doğrudan veriniz: Karşınızdaki insana ima yoluyla veya dolaylı anlatım yerine işinizin gereğini açık, anlaşılır şekilde doğrudan vermeyi tercih etmelisiniz. Tüm çalışanların algı biçimi aynı olmadığı için mesajınız yanlış anlaşılabilir.
13. Konuşmanız sanat olmalıdır: Toplum önünde yada bireyler ile de tek tek de konuşsanız, etkin ve etkileyici konuşmayı bilmelisiniz.
İdeal imajınızı otoriter görünmek olarak belirledikten sonra yukarıda izah ettiğim hususlarda kendinizi geliştirerek otoriter görünmeyi başarabiliriniz bununla birlikte otoriter görünmek bir günlük bir imaj değildir ve süreklilik ister. Bu imajın devamını sağlamak sizin elinizdedir ve bunun için aynı davranış ve etkinlikleri sürdürmeniz gerekir. Bu yazıda ele aldığım konu Kişisel imaj ve beden dili ve Topluluk önünde konuşma sanatı eğitiminin içeriğinden derlenmiştir.
Sorularınız olursa lütfen mesaj atınız, gelecek eğitimlerde Birlikte olmak dileğimle;
Beğendiğiniz yazıları dostlarınızla paylaşınız.
Fikret GÜZELLER
fikretguzeller@gmail.com