• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ana Sayfaya Dönüş

En Çok Okunan Yazılarım

Güncel 

Yazılarım

Yorumlar

İletişim

İşten Ayrılmalı mıyım? Nasıl?

İŞTEN AYRILMALI MIYIM? NASIL?

 (gtag.js) İnsanların genel anlamda maddi beklentiler, manevi tatmin ve toplum içinde statü elde etmek maksadı ile çalıştıklarını söylememiz mümkündür, ilk anda akla maddi beklentilerin karşılanması yani para gelmektedir. Çalışanların kişisel tatmin ve toplum içinde takdir edilme ve yer elde etmek maksadı ile çalıştıkları da çalışmanın diğer nedenleri olarak söylenebilir.

Yukarıda sayılan nedenlerin tamamı ya bir kısmının etkisi ile çalışmaya başlayan kişiler bir müddet sonra işlerinden ayrılmayı düşünmektedirler. İşten ayrılma isteğinin nedenleri nelerdir diye kendimize sorduğumuzda karşımıza farklı nedenler çıkabilir.

Etkin Müşteri yönetimi Eğitimi için Tıklayınız.

Kişinin kendisine görev tanım formunda veya iş görüşmesinde tanımı yapılan işlerden az veya fazlasının yaptırılması durumunda; Kişi ya kapasite olarak yapılan iş tanımının üzerinde bir eğitim ve tecrübeye sahip olduğu için dar elbise içinde kendini hissedecek veya iş yükü çok fazla olunca kendini boğulmuş gibi görecektir. Her iki sonuçta da bir arayışın doğması söz konusu olacaktır.

Yetersiz maaş artışları, piyasanın altında para aldığına ve kendi değerinin daha fazla olduğuna inanma insanları farklı arayışlara itmektedir.

Yetersiz yan ödemeler ve sosyal haklar, sigortalarının yapılmaması insanları yeni arayışlara iten faktörlerdendir.

Şirket içinde gelecekte farklı bir pozisyona geçme imkânın azaldığını veya olmadığını tespit etme veya tahmin etme durumunda kişiler bir üst pozisyonun getireceği artılardan mahrum kalacaklarını değerlendirerek iş aramaya başlamaktadırlar.

Stres seviyesinin yüksek olması, yapılan işin yükü, sorumluluğun ağırlığı veya yönetim tarzından kaynaklanabilir ancak kişilerin strese direnç seviyesi farklı olduğundan her insan çalışma ortamında strese farklı tepkiler verebilirler.

İş yerinin evinize olan mesafesi ve ulaşım maliyetleri ve zaman kaybı gibi faktörlerde insanlarda arayışlara neden olmaktadır.

Performans ölçüm ve Değerlendirilmesi Eğitimi için Tıklayınız.

İşin sıkıcı hale gelmesi ve insanın yaptığı işten zevk almayarak iş değiştirme düşüncesine sahip olması da işten ayrılma nedenleri arasında olabilir.
 
Kişisel gelişime önem ve fırsat verilmemesi personelin kendini geliştirmek için arayışlara girmesine neden olmaktadır.

Şirketin finansal yapısının iyi olmayışı şirketin bir müddet sonra kapanacağına olan şüphe nedeni ile mevcut riskten uzaklaşarak kendini garantiye alma isteği işten ayrılma nedenleri arasında sayılabilir.

Yönetim ve çevresi tarafından yeterince takdir edilmediğini ve kendisine yeterince kıymet verilmediği hissi, yöneticilerle olan diyalog eksikliği ve sert yönetici gibi değişik faktörler nedeni ile insanlar çalıştıkları işyerinden ayrılmak ve yeni iş bulmak için ya aktif ya da pasif olarak iş aramaktadırlar.

Yukarıda sayılan birçok etken nedeni ile işten ayrılma düşüncesinin kişide oluşması mümkündür ancak yalnızca belli faktörleri değerlendirerek işten ayrılmak ne derece doğrudur?

İşten ayrılma kararınıza neden olan faktörleri dikkate alırken yalnızca negatif faktörleri değerlendirmeniz ve onlara odaklanmanız yanlış karar vermenize neden olur bu nedenle pozitif faktörleri de dikkate alarak değerlendirmeyi geniş bir perspektifte yapmaya çalışmalısınız. Olumlu ve olumsuz faktörleri yazmalısınız, kâğıt üzerinde karşılaştırma yapmanız belki duygusal değerlendirmeden uzaklaşmanıza neden olabilir.

Bu konudaki değerlendirmelerinizi iş yerindeki yakın çevrenizle konuşup duygusal veya tek yanlı değerlendirmeler ile işten ayrılmamalısınız.

İşyerinde yaşadığınız olumsuz olayları yine aynı işyerinden bir arkadaşınızla paylaşmanız durumunda hem dedikodu yapma hem de sizin yaşadığınız olayları, aynı ortamda bulunduğundan tarafsız olması zor olan bir insana aktararak doğru karar vermekten uzaklaşıyor olmanız mümkündür. Bu nedenle düşünceleriniz dışarıdan biri ile paylaşmalısınız.

İşinizden nefret etmeniz veya işten ayrılma nedeni olarak sayılan faktörlerin biri veya birkaçı de karar almanızı etkilese dahi işten ayrılmak o kadar kolay alınacak bir karar değildir. İşten ayrılma kararı ile birlikte tüm köprüleri de yakmak doğru değildir. İş hayatında yeniden nerede ve nasıl karşılaşacağınız hiç belli olmaz kaldı ki iş hayatında yaptıklarınız sizin referansınız olacaktır.

İşten ayrılma karanını hemen vermeden sizi rahatsız eden ve düzeltilmesini istediğiniz konuları yönetimle konuşmalı ve çözüm için istek ve önerileriniz söylemelisiniz.  Ancak isteklerinizin tamamı olmasa bile gerçekleşen kısmına olumlu açıdan bakmalı ve diğer kısmı içinde yönetime ve kendinize zaman tanımalısınız. İşten ayrılma düşüncenizi yönetime aktarmak ve yapılmasını istediklerinizi söylemek bir şantaj gibi algılanmamalıdır. Bunun için sizin ifade etme biçiminiz son derece önemlidir.
 
Karar vermeden önce kararınızın doğru olduğundan emin olun, önce istifa edip işten ayrılmak ve sonra geri dönmeye kalkışmak hem size itibar kaybettirir hem de geri dönme imkânınız olmayabilir.

İşten iki şekilde ayrılabilirsiniz ya bir iş teklifi alarak gitmek yada iş bulmadan ayrılarak yeni iş armaya başlamak yöntem olarak düşünülebilir.

İşten ayrılma nedeniniz yeni bir iş önerisi ise iki işin maaşını ve yan gelirlerini, gelecekteki kariyer açılımlarını ve çalışma ortamlarını karşılaştırmalısınız. Eğer fırsat mantıklı gelmekte ise o zaman iş değiştirmekten çekinmeyin ancak değerlendirme faktörlerini ve mukayeseyi doğru yaptığınızdan emin olmalısınız.

Eğer iş önerisi olmadan işten ayrılacaksanız, işten ayrıldıktan sonra uzun bir sure işsiz kalabileceğinizi ve bu sure içinde gerek maddi gerekse psikolojik olarak sıkıntılı bir dönem geçirebileceğinizi düşünmelisiniz. Bu nedenle çalışırken iş aramak daha doğru bir yoldur, unutmayın ki çalışırken iş bulmak daha kolaydır. Her zaman şartlar sizin istediğiniz gibi olmayabilir bu nedenle dayanmayı, tahammül etmeyi ve ortamı biraz daha kendinizce yaşanabilir kılmayı denemelisiniz.

Sizin için yapılmasını istedikleriniz ifade ettikten ve yönetime bunların bir kısmını veya tamamını gerçekleştirmek için fırsat tanıdıktan sonra yapılanlardan tatmin olmayarak işten ayrılma kararı verirseniz, işten ayrılırken sebep veya neden göstermek için çok fazla konuşmayınız.

Eğer tüm bu değerlendirmelerden sonra işten ayrılma kararı verdi iseniz, işten ayrılırken çok fazla neden göstermek, çok konuşmak veya negatif konulara vurgu yapmak size bir şey kazandırmaz, bu nedenle az ve pozitif konuşmalısınız. Sözlü olarak işten ayrılsanız bile mutlaka bir istifa mektubu yazmalısınız. Şirketten size referans olmalarını talep etmek doğru bir yöntemdir.

İşten ayrılma sürecinde sizinle çalışanlara veya yöneticilerinize her ne olursa olsun işten ayrılsanız dahi düşüncelerinizi açıkça ve negatif olarak ifade etmeyiniz. Belki gelecekte beraber çalışma ihtimaliniz vardır.
Eğer iş bularak veya istifa ederek işten ayrılırsanız; Size şirket tarafından verilen araç, bilgisayar veya muhtelif eşyaları sizden istenmeden iade etmeliniz.

Etkin İletişim ve Beden dili Eğitimi için Tıklayınız.

Duygusal olarak hissettikleriniz sonucu belki şirket malına, ününe veya bilgisayarda bulunan dosyalarına zarar vermek isteyebilirsiniz ancak kendinizi kontrol edip bunu yapmamalısınız.

Şunu unutmayınız ki hiçbir şirket sizin tam beklentilerinizi ve isteklerinizi karşılamaz gerek mesai arkadaşlarınız veya yöneticileriniz ile sorunlarınız olabilir bu problemlerden kaçmak ve yeni bir iş yerine gitmek aynı sorunlarla karşılaşmayacağınız anlamına gelmez. Öncelikle sabırlı olup olayları ve kendi yaptıklarınız objektif değerlendirmeliniz. Kendinizi karşınızdaki insanın yerine koyup onun yerinde düşünmeye çalışmalısınız bu taktirde daha doğru değerlendirme yapabilirsiniz.

Bir çalışan olarak kendinizi şirket sahibinin yerine koyduğunuzda çalıştığınız şirketin şahsınıza ait olduğunu düşünseniz bile bazı olay ve şahısların sizi mutsuz ettiğini veya tatmin etmediğini tespit edeceksiniz. Bu durumda çalışanları işten çıkarmak veya şirketi mi kapatmak gerekecektir. Her çalışanı işten çıkaramayacağınıza ve her sinirlendiğinizde şirketi kapatamayacağınıza göre; olayları duygusal tepkilerden uzak olayları pozitif değerlendirmelisiniz. Bu durumda her sinirlendiğiniz veya şirkette olanları sevmediğinizde işten ayrılamazsınız.

Önemli olan insanların her zaman beklentilerinin tam olarak karşılanamayacağı bazen negatif ortamların veya olaylarında olabileceğini düşünüp işinizde çalışmaya gayret etmelisiniz. Çünkü dünya sizin çevrenizde dönmemekte ve sizin istediğinize göre şekillenmemektedir.

Sizin onurunuzun kırıldığını ancak kötü muamele gördüğünüzü düşünüyorsanız burada değerlendirme kişinin değer yargılarına bağlıdır. Çünkü her insanın toleransı ve tepkisi farklıdır. Bu durumda değerlendirme yaparak işten ayrılma veya şirket içinde hakkınızı arayarak yönetim kademesini bu durumdan haberdar etme seçeneğiniz mevcuttur.

Sonuç olarak iş bulmadan istifa etme durumunda tek bir faktör veya değer yargısına göre karar vermek doğru değildir, olaylara her zaman geniş bir perspektif ile bakarak doğru değerlendirme yapmaya çalışmalıyız. Yaptığımız işe sahip çıkarak değerlendirme yapmalı, en son çözüm olarak işimizden ayrılma kararını vermeliyiz.

Kariyerimiz için ve hayat standartlarımız geliştirecek yeni teklifler aldığımızda da konuyu sakin olarak tüm yönleri ile incelemeli ve sonra karar vermeliyiz.

İnsanlar nasıl eşlerinden bile şartlar gerektiğinde ayrılıyorlarsa doğal olarak işlerinden de ayrılabilirler ancak bu son günlerde özel sektörde yaygınlaştığı anlamda olmayıp biraz daha ince, detaylı düşünülerek verilmesi gereken bir karardır.