• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ana Sayfaya Dönüş

En Çok Okunan Yazılarım

Güncel 

Yazılarım

Yorumlar

İletişim

Karşı İstihbarat ve Şirketler


(gtag.js) Karşı istihbarat ya da kontrespiyonaj, istihbarata karşı koyma, istihbarat teşkilatı tarafından yapılan hasım ve düşman haber alma teşkilatlarının kendilerine karşı bilgi toplama ve elde etmelerini önleme veya elde edilecek bilgiyi manipüle etme faaliyetleridir.

İstihbarata karşı koyma ticari hayatta çok önemlidir özellikle son yıllarda savunma sanayinde önem kazanmıştır. Amerika'da Karşı istihbarat ile ilgili örgüt sayısı 10'dur. Devletler bu faaliyetlerinde önce devletin güvenliği ikinci aşamada vatandaşların mal ve can güvenliği son olarak da ekonomik çıkarları korumak için tedbir almaktadırlar.

Karşı istihbaratın tanımı ve uygulama alanı geniştir, Karşı istihbarat sadece devlet tarafından alınacak tedbirler ile sağlanamayacağından Kişilerin ve şirketlerin de alacağı tedbirler vardır.

İnsider Kullanmak; Diğer bir deyişle şirket içinden bilgiye ulaşabilen birini, yani Köstebek kullanmak. Bu şirketin gizli bilgileri ile ticari faaliyetlerden çıkar sağlamak olabileceği gibi Borsada içeriden bilgi ile manipilasyon yapma işi de bir istihbarat faaliyetidir.  
      
Sun Tzu Der ki;
"Casus kullanmanın tek amacı düşman hakkında bilgi toplamaktır. Bu bilgi ise, ilk olarak "Devşirme Casustan" alınabilir. Bu nedenle "Devşirme Casus" el üstünde tutulmalıdır. Çok konuşmayarak, gizliliği güven altına almak; dimdik durup, adaletli olarak disiplini sağlamak komutanın görevidir."

Sun Tzu yıllar önce insider kullanmanın öneminde değindiği gibi gizliliğin ve boş konuşmamak gerektiğini de değinmiştir. O zaman devşirme casusu, bugün insider olmuştur, Rolü ve işlevi aynıdır değişen sadece adıdır.

Paris'te 18-20 Haziran arasında gerçekleşen ve Türkiye'den 11 firmanın katıldığı "Eurosatory" fuarında 7,62 mm. JMK BORA12 bin iki yüz metre tesirli hedefli keskin nişancı tüfeğimiz MKE standına giren hırsızlar tarafından, çelik kablolu kilit maymuncukla açılarak çalınmıştı.  Aylar sonra Fransız yetkililer “Geri döndü” diyerek silahı MKE’ye ulaştırdı. Fransızlar silahın kim tarafından, nasıl ve ne amaçla çalındığı konusunda bilgi olmadığını da dosyaya ekledi. Bu konu basında “Teknoloji hırsızlığı girişimi” değerlendirmesine yol açtı.

Burada sözü edilen teknoloji hırsızlığı yada sanayi casusluğudur peki bu nedir? Sanayi casusluğu, firmanın özel üretim teknolojisini, ürününü veya önemli bir bilgisini, rakip firmalara satılmasıdır. Bunu firma içinde çalışanlar yapabileceği gibi firma dışından da para için çalınarak alıcılara satılması mümkündür.

Yerel yönetimlerde inovasyon kavramı ve uygulamaları Eğitimi İçin Tıklayınız.

Bu olayda hikayeye varsayım eklersek bunun çalınması ile Pakistan'da yarışmada birinci olmuş ve kendini ispatlamış silahın teknik özelliklerine ve tasarımına ulaşmak ve bu bilgi birikiminden istifade etmek olabilir mi? cevap evettir. İşte, Bu yüzden firmalar İstihbarata Karşı Koyma tedbirlerini almaktadır.

            Sun Tzu Der ki;
"Zafere yönelik taktik uygulamalarınızın düşman tarafından önceden anlaşılamaması için gerekli gizlilik tedbirlerini alın."

Burada Stratejik ve taktik planların gizli tutulmasını söylemektedir. Bu oldukça önemlidir, Geçenlerde önemli bir şirketin CEO su gazeteye açıklama yapmış ve yeni yılda şirket hedeflerini ve yeni açacakları mağazaların yerlerini, konseptini açıklamıştı.

Burada rakiplere bakın benim stratejik planlama ve hedeflerim bunlar, siz ya bunları hedef alın yada bunlardan kaçının demektedir. Boş boğazlık şirketlere ciddi zararlar verebilir. Patronlar ve üst düzey yöneticiler bunu bilmelidir. Mütevazilik zaman zaman gizliliğin bir parçasıdır.

Yaratıcı Düşünce ve inovasyon Eğitimi için Tıklayınız.

Bu satırları okuyan yönetici hemen içsel savunma ile ben bunu rakipleri yanıltmak için söyledim diyebilir. Tabiî ki İstihbarata karşı koyma konusunda bir önemli yöntemde rakibi yemlemektir.
      

            Sun Tzu Der ki;
"Savaş için en güçlü olduğunuzda, kendinizi güçsüz göstermeli; kuvvetlerinizi harekete geçirirken, hareketsizmiş gibi durmalı; düşmana yaklaştığınızda, uzakta olduğunuz izlenimi vermeli; uzakta olduğunuzda ise düşmanın burnunun dibinde olduğunuza düşmanı inandırmalısınız."

"Yemleri sürekli olarak göstererek düşmanı sürekli hareket etmeye zorlar; sonra da asıl ordusuyla pusuya yatar, düşmanı bekler."
Şirket yönetimleri rakipleri yanıltmak ve kandırmak, gerçek niyetini gizlemek için çalışmalı, bu konuda da fikir ve proje  üretmelidir. Sun Usta hem rakipleri yemlemek gerektiğini söylerken bir yandan gizliliğin önemine değinmiştir. bunların üzerinde düşmanın ve kendisinin kuvvetli ve zayıf yönlerini tespit etmiş ve nasıl kullanılmasını gerektiğini 2500 sene önce açıklamıştır. Burada Sun Tzu felsefesinin zamansızlığını bir kez daha vurgulayarak, tüm yöneticilerin bu kitabi baş ucu kitabı yapmalarını tavsiye edeceğim.

Şirket web sayfalarında ne kadar bilgi olmalı ve neler servis edilmelidir. Son dönemde firmalar arasında trend referans listesini web sayfasına koyma yönündedir, Firma prestij kazandığını zannederken rakiplere "hadi bakın bunlar benim müşterilerim", Bu firmalara teklif verebilirsiniz, benden müşteri çalabilirisiniz deyip, adres sunmaktır.

            Sun Tzu Der ki;
 "Taktik manevralar esnasındaki en büyük başarınız bu manevraları düşmandan saklamakta göstereceğiniz ustalıktır. Manevralarınızı sakladığınızda düşmanın casuslarından ve böylece düşmanın taktisyen beyinlerinden korunmuş olacaksınız."


Fuar kataloglarında ürün bilgileri tabiî ki olmalıdır ama ne kadar, ürünün ölçüleri, koli içi adetleri, ürünün tek ağırlığı vb. birçok bilgi sunulmaktadır. Akıllı rakip koli bilgilerinden navlun, ürün ağırlığından hammadde maliyeti ve yaklaşık ürün maliyetine ulaşabilir. burada önemli olan bilgiyi ona hazır sunma yada sunmama meselesidir. Müşteriye bu bilgiler sonra ihtiyaç duyduğu kadarı ile verilemez mi?
            Sun Tzu Der ki;
"Savaşta duygularını, hareketlerini, amacını düşmandan gizle. Kazanırsın"
Rekabet istihbaratında şirketin istihbarat faaliyetlerini organize etmesi ve buradan elde edeceği bilginin kullanılması üzerinde durmuştuk. Bu yazıda ise rakiplerin yürüteceği istihbarat faaliyetlerine karşı alınacak tedbirlerden bir kısmı ise;

Şirketler bunu konuda önce çalışan seçimine dikkat edilmeli, Personel bilgi paylaşımı konusunda eğitilmeli ve yakın çevresi dahil, ailesi ve dostları ile şirket projelerini, finansal verileri vb. bilgilerini paylaşmamalı, "need to know" bilmesi gerektiği kadar bilgi verilmeli, Şirket ile ilgili telefon konuşmaları yüksek sesle yapılmamalıdır.

Ziyaret kayıt sistemi oluşturulmalı, Masa üzerinde evraklar ziyaretlerde kaldırılmalı, Toplantı salonları ayrı olmalı, ziyaret yerleri belirlenmeli ve sınırlanmalı, Şirket içinde çalışanlar belli bölümlere fiziken giremeyecek şekilde sınırlanmalı, Bilgi sistemde bilgiye ulaşım sınıflandırılmalı ve sınırlandırılmalı, bilgi sistemde bilgi güvenliğini sağlayacak yazılımlar kullanılmalı, Evrak ve yazışmalarda ilgili ve sorumlu çalışanlara dağıtım yapılmalı bunlara ilaveten şirketten ayrılanlar şirket çalışanlarına duyurulmalıdır.

En önemli noktalardan biriside çalışanlardan önemli noktalarda çalışanlar için güvenlik soruşturması yapılmalıdır.
            Sun Tzu Der ki;
"Çok konuşmayarak, gizliliği güven altına almak; dimdik durup, adaletli olarak disiplini sağlamak komutanın görevidir."
Siz yöneticiler az konuşarak, gizliliği sağlıyor musunuz?
Fikret GUZELLER